Zásady, jak na uzená kuřata
Poslední dobou získávají velkou oblibu uzená kuřata. Jsou totiž velice lahodná a šťavnatá. Platí to ale pouze v tom případě, že je správně naložíte a vyudíte. Podíváme se tedy, jak na uzená kuřata. Nakládání je velmi jednoduché. Není třeba nakládat kuře stejně jako ostatní masa na dlouhou dobu. Kuřeti postačí, když ho naložíte těsně před vložením do udírny. Ideální na uzení jsou kuřata čerstvá. Pokud nemáte tu možnost, pak dejte přednost chlazeným před mraženými. Další dobrou radou je, mít kuřata stejně velká. Kuřata rozřízneme na dvě půlky a poté do nich vetřeme sůl s červenou paprikou. S oběma ingrediencemi není třeba šetřit.
A můžeme začít udit
Kuřata je třeba nabodnout z vnitřní strany do žeber, kde bude dobře držet háček. Udírnu nechte pracovat na 70°C až 85°C a kuřata v ní nechte cca 6 až 8 hodin. Kuřata se udí ideálně na meruňkovém nebo švestkovém dřevě. Jednou z hlavních zásad je, že se v udírně nesmí jednotlivé kousky dotýkat. Jinak by mohlo dojít k zapaření masa a veškerá práce přijde vniveč. To platí nejen u kuřat, ale u všech druhů mas.